8 Aralık 2010

Veteriner hakkında


Tavşanlarında bir sağlık sorunu bulunan tavşan sahiplerinin zaman kaybetmeden veterinere gitmeleri gerekir. Bunun yerine bana e-mail atmalarını ve benden yanıt beklemeleri tavşanarının sağlığını riske atmak olur. (Veterinere ulaşım imkanı olmayan kişileri sözlerimin dışında tutuyorum). Yanlış anlaşılmasın, yanıt yazmaya üşendiğimden değil ama bu kişilerin rahatlığını anlayamıyorum. Geçen gün e-mail ile başvuranlardan bir tanesine Veterinerlik Fakültesi'ne danışmasını önerdim, bana "yok artık daha neler" tarzında bir yanıt döndü. Demek ki, tavşan onun için o kadar değersiz bir varlık ki ne veterinere ne de veteriner fakültesine götürmek gereksiz anlaşılan. O zaman bana neden e-mail atıp benim zamanımı harcadığı merak konusu tabii... Aynı şekilde "çok acil" konulu e-mail atarak acil sağlık problemi hakkında fikir danışanlar için de aynı şey söz konusu. Gerçekten acilse, veterinere götürmeliyiz.

Tavşanı veterinere veya veteriner fakültesine götürmenin garip bir yanı yok, onların işi bu zaten. Götürmeseniz bile telefonda bilgi vererek veya sizi yönlendirerek yardımcı olacaklardır. Bunu birebir kendim Topi'nin hastalığı sırasında yaşadım. İstanbul Avcılarda bulunan Veteriner Fakültesindeki hocalara muayeneye gitmeden evvel Topi'nin rahatsızlığının semptomlarını telefonda anlattım, Dr Hasan Sontaş (doğum ve jinekoloji bölümü) olabilecek rahatsızlıklıkları ve yapılabilecek olanları bana kısaca özetledi. Bu ihtimalleri internetten araştırdım ve bilgilendim. Daha sonra Topi muayeneye gitti, ultrason ve kan tahlilleri sonucu acil ameliyata alındı. Yaptığım araştırmalar sayesinde ameliyat ve ameliyat sonrası dönemini rahatça atlattık.

Sonuç: Tavşanlarımızı veterinere götürmeye veya veterinerleri arayıp bilgi almaya üşenmeyelim. Düzenli check-uplarını ihmal etmeyelim. (bkz: Topi'nin düzenli veteriner ziyaretileri). Kedi ve köpek sahiplerinin yaptıkları gibi tavşanımızı düzenli veterinere götürmelisiniz. Her canlı kadar onların da tıbbi yardım almaya hakları var. Bana e-mail atana kadar zaman kaybetmeden çevrelerinde bulunan bir veteriner ile irtibata geçilmeli. Çünkü ben veteriner değilim ve zaten yoğun olduğum için e-mailleri zamanında göremeyebiliyorum veya yanıtlamaya zamanım olmayabiliyor.

Yararlı olabilecek bilgiler:

Tavşanlar için veteriner muayene ücretleri oldukça ucuzdur. Veteriner tavşanının tırnaklarını keser, dişlerinin uzunluğuna bakar, uzunsa keser. Kulaklarında ve cildinde parazit sonucu oluşmuş yara olup olmadığına bakar. Gözlerini kontrol eder. Karnını ve üreme ordanlarını muayene eder. Poposunun temiz olup olmadığına bakar. Bunlar kısa süren fakat çok önemli kontrollerdir.

Peki, veteriner nereden bulunur? Internetten tabii ki! tavsiyeediyorum.com sayfasına bakmanızı öneririm. Önemli nokta: tavşanı veterinere götürmeden evvel veterineri arayıp bir tavşanınız olduğunu ve onu muayeneye getirmek istediğinizi söyleyin ve ve daha önce tavşan tedavi (veya ameliyat) edip etmediğini sorun. Tavşanın sorununu kısaca anlatın ve bu konuda yapabileceği birşey olup olmadığı sorun. Eğer tavşan deneyimi yoksa sizi tavşan deneyimi olan birine yönlendirmesini rica edin.

Kişisel bir gözlem: benim bugüne kadar gördüğüm kadarıyla veterineler tavşanlar muayeneye gelince çok eğleniyorlar, tavşaları çok sevimli buluyorlar (-kim bulmaz ki?). Özellikle sakin ve sosyal bir tavşanınız varsa yaşadınız, muayenehanedeki herkes onun başında olacak ve onu sevmek isteyecek. Veterinere götürmek için tek ihtiyacınız olan şey bir pet taşıma çantası. Hepsi bu.

Ameliyat ve kısırlaştırmalar için ise Veteriner Fakültelerini öneriyorum. Yakınınızda bulunan veteriner fakültelerinin websitelerini internetten bulabilir, fakülteyi arayarak tavşanınızı görecek veya ameliyat edecek bir veteriner hekim ile görüşebilirsiniz. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Herkese (insan ve tavşan) sağlıklı günler diliyorum!!!


2 yorum:

Unknown dedi ki...

Cok iyi yazmışsın bende bugün Kinderi veterinere götürcem bakalim nasil bir gun olucak 😀

Unknown dedi ki...

Cok iyi yazmışsın bende bugün Kinderi veterinere götürcem bakalim nasil bir gun olucak 😀