20 Aralık 2010

Tavşan Kafesleri - Bölüm 1

Tavsan.org'a eklemek üzere üzerinde çalışmaya başladığım "Kafesler" yazımı sayfayı update edinceye kadar buradan yazmaya başlıyorum. Bu çok soru aldığım ve gözdüğüm kadarıyla tavşan sahiplerini sıkıntıya sokan bir konu. Kafesler hakkında sizin de önerileriniz, örnek kafes fotoğraflarınız, konu hakkında paylaşmak istediğiniz fikirler veya tavsiyelerini varsa her zaman bana 62@tavsan.org adresinden yollayabilirsiniz.




Tavşan Kafesleri

Kemirme tehlikesinden dolayı kedi köpek gibi evde sürekli serbest bırakamadığımız tavşanlar için evde belirli düzenlemeler yapmamız gerektiğinin altını çizmiştik (bunny proofing). Yaşam alternatifleri genellikle şu alternatifler arasından seçilir:

1. Evin tek bir odası tamamen tavşana tahsis edilebilir (kapalı balkon gibi)
2. Belirli bir odanın bir bölümü tavşana tahsis edilir (bundan daha evvel blogdaki yaşam alternatifleri yazımda bahsetmiştim)
3. Tavşan bahçede bir kafes/klübe içerisinde yaşar
4. Tavşan kafesi alınır

Tavşan günde birkaç saatini evde ev halkı ile beraber serbestçe dolaşarak geçirir, daha sonra uyku, tuvalet, kemirme ve beslenme ihtiyaçlarını karşılaması için odasına veya kafesine konulur. Genellikle şehiriçinde yaşayan tavşan sahipleri tercihlerini kafesten yana yapıyor.

Tavşanın bu kadar uzun bir zamanı geçireceği kafes seçimi önemli bir karar ve tavşanın hayatının kalitesi ve sağlığı açısından bence çok önemli hatta kritik bir yatırım. Kafesi hazır satın alabilir veya kendiniz inşa edebilirsiniz. Bu yazımda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar hakkında bilgi vereceğim:


Tavşan kafeslerinde dikkat edilmesi gereken temel noktalar

Kafes yapısı ve boyutları
  • Tavşan kafeslerinin minimum ölçüleri belirlenirken tavşanın boyunun 3 veya 4 katı olması kuralı kullanılır. Buna göre Türkiye’de satılan standart bir tavşan için minimum kafes uzunluğu 90-100 cm, genişlik ise 40-50 cm olmalıdır. Ne kadar büyük olursa tavşan için o kadar iyidir.
  • Tavşan kafeslerinin tabanının düz olması gerekir. Metal tel tabanlar tavşanların ayak tabanlarını acıtır ve zarar verir.
  • Havalanması ve ışık alması için duvarları tel kafesler tercih edilmeli.
  • Kafesin içinde klübe, tuvalet, mama kapları dışında tavşanın hareket edebileceği, ve rahatça uzanıp yatabileceği bir alanı olmasına dikkat edilmeli.

Kafesin içinde bulunması gerekenler
  • Mama ve su kapları
  • Tuvalet
  • Kafesin içinde tavşanın saklanabileceği özel bir mini klübe veya odacık. Bu odacığın mutlaka iki kapısı olmalı (giriş-çıkış).
  • Saman, kuru yonca tavşan bakımının olmazsa olmazlarıdır. Bunlar tavşanın kafesinde ve tuvaletinin içine bolca bulunmalı.
  • Kemirmesi için oyuncaklar

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bizimki artık 7/24 serbest. kemirmiyor çünkü uslu akıllı oturuyor.

Unknown dedi ki...

Ben kafesi bahçeye yapcam acaba yazın kafesi nasıl soğuk tutarın ?