30 Kasım 2011

Topi hastalandı

Topi önce fena halde kabız oldu. Bu hastalığa "stasis" deniyor. Yemeden içmeden kesildi, tuvalete çıkamadı, çıktığında ise yumuşak veya çok sert ve küçük kakalar yapıyordu. Canı acıdığı için dişlerini gıcırdatıyordu. Daha sonra çişte kan görünce acilen veterinere gittik. Veteriner masaj yaparak biraz bağırsakları harekete geçirildi ve poposuna rahat kaka yapabilmesi için merhem sürüldü. Biraz işe yaradı ama geçmeyince endişelenmeye başladık çünkü bu son derece tehlikeli bir durum. Stasis tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanabiliyormuş.

Ertesi gece evde karnına masaj yapmaya devam ettim. Karnından gurul gurul sesler geliyordu, birazcık dereotu yedi ve su içti. Sabah veterinere tekrar telefon ettim. Bana şırınga ile ağızdan 1,5 ml zeytinyağı vermemi önerdi. Eskiden şırınga ile ağızdan antibiyotik çok verdiğim için artık bu konuda uzmanım. Zeytin yağından sonra kocaman ama yumuşak bir kaka yaptı.

Fakar sorunlarımız burda bitmedi. Bu sefer de ishal ve çişte kan sorunu başladı. Kanamanın sistik yüründen olduğu anlaşılınca antibiyotiğe başlandı. Çok kirlendiği için iki defa yıkamak zorunda kaldım.

Şimdilik takipteyiz. Sürekli kaka ve çişe bakıp bunun hakkında konuşuyoruz ailecek, biri konuşmalarımızı dinlese hakkımızda ne düşünür bilmiyorum! Napalım, elimizdeki tek veri bu.


 
Bu da sabah koltukta güneşlenirlen çektiğim fotoğraf:






12 yorum:

midnightgzd dedi ki...

ooo çok geçmiş olsun. İnşallah en kısa sürede iyileşir Topi :(

mavi dedi ki...

çok üzüldüm :( çok çok geçmiş olsun :( lütfen bizi kısa da olsa günlük bilgilendir. topi'yi üniversiteye gittiğim yıllarda takip etmeye başlamıştım.ben de tavşan almıştım ama melek oldu 2 yaşında.hatta tavşan.org un girişindeki havucuna sarılan tavşan benim kartopum :( topi'nin yeri bende başka :(

tav62 dedi ki...

Geçmiş olsun öncelikle , ne oluyor bu tavşanlara anlamadım bizimkindede ishal sorunu var veterinerin verdigi sarı renkli toz vardı suyuna atıp veriyorum yanlız henüz geçirmedi karnından seslerde geliyordu o baya bi geçti. Birde agzıyla oynuyor sürekli elleriyle birşey almaya çalısıyor falan dışkısından şeffaf renkli yapışkan bir madde çıkıyor bugün veterine gidecegiz tekrar . İpek abla daha önce topide böyle birşey oldumu olduysa nasıl tedavi ettiniz.?

ipi dedi ki...

@midnightgzd: Teşekkürler, çok daha iyi durumda şu an.
@mavi: Hatırlıyorum seninle e-mailleştiğimizi. Öldüğüne çok üzüldüm.

Desteğiniz için çok teşekkürler arkadaşlar. <3

Topicik antibiyotik ve vitamin tedavisinden sonra düzeldi. Şu an çok iyi merak etmeyin. Asıl sorun kabızlık değil sistitmiş. Şu an eski haline geri döndü ama bizi çok korkuttu!

@tav62: çok geçmiş olsun size de. Hiç bir fikrim yok, veterinerin görmesi en doğrusu olur

Meryem dedi ki...

Çok sevindim iyileştiğine :)

Meryem dedi ki...

Çok sevindim iyileştiğine :)

Adsız dedi ki...

geçmiş olsun güzel topi'ye!

Adsız dedi ki...

geçmiş olsun güzel topi'ye :)

ice dedi ki...

merhabalar benim tavşanımın da kakasını yaparken kan geliyordu veteriner 3 gün antibiyotik yaptı ve geçti, üşütmüş galiba ve tavşanları çok banyo ettirmek iyi değilmiş birincisi kulak uyuzu olabilirlermiş ikincisi üşütebilirlermiş , geçmiş olsun.

ipi dedi ki...

tavşanının iyileştiğine sevindim. bizimki de tamamen güzeldi. doğru, sadece ishal olduğunda veya altı çok kirlendiğinde poposunu yıkamak ve sonra çok iyi kurulamak lazım

ipi dedi ki...

@meryem, @özlem: teşekkür ederiz iyi dileklerinize. Topi herkese öpücüklerini yolluyor :)

The Magic Of Makeup dedi ki...

merhaba, çok güzel bir blog yazmışsın öncelikle sana teşekkür etmek istedim tebrikler :)

topi'ye de çok çok geçmiş olsun. benim de 2 yıldır 2 tavşanım var :) sana da onlarla ilgili bir soru sormak istiyorum; bir kız ve bir erkek tavşanım var ve kızımız yaklaşık 3 ayda 1 doğum yapıyor, ilk doğumunda her şey yolundaydı ama sonraki doğumlarında bebeklerine hiç bakmadı, bir keresinde o bebekleri üstüne basa basa öldürdü. sağlıklı değillerdir bir bildiği vardır diyerek çok üstüne gitmedik ama her doğumunda bebekleri birkaç gün sonra ölüyor ve ben bu duruma çok üzülüyorum. ilk bebeklerine çok iyi bakmıştı, güzel güzel büyüdüler 1 aylığı geçince onları tanıdığımızın çiftliğine verdik. sonraki doğumunda bebekleri çok zayıftı ve pofuduk onları pek emzirmedi, bazıları açlıktan öldü bazılarını üstüne basarak öldürdü onların çığlıklarını duyuyodum. veterinere sorduğumda kendini güvende hissetmiyodur ya da bebekleri yaşamicaksa kendi öldürüyo gibi cevaplar aldım. en son doğumda da bebekleri gayet sağlıklıydı ama sanırım emziremediği için onlar da yaklaşık 3 gün dayanabildi. o bebeklerin ölümünden sonra pofuduk da değişti, kafesinden çıkmak istemiyo. beni görünce kaçıyo, hep ürkek bi hali var. eskiden hiç öyle değildi. yine kendini sevdiriyo ama onun mutsuz olduğunu düşünüyorum ve çok üzülüyorum. veterinerlerin tavşanlar hakkında pek bilgisi olmamasından şikayetçiyim. bana yardımcı olabilir misin pofuduk'un mutlu olmasını ve bebeklerinin yaşamasını istiyorum sadece, bu durum beni çok üzüyo ve çok korkutuyo... şimdiden teşekkür ederim