25 Nisan 2011

Yeni doğmuş ve annesiz kalmış tavşanların bakımı

Yeni doğmuş ve öksüz kalmış gözleri açılmamış tüysüz bir bebek tavşanı nasıl hayatta tutabiliriz, bu mümkün mü? Bu konuda gelen sorular hakkında derlediğim bilgileri buradan paylaşıyorum.

Öncelikle, bebek neden annesiz kalır?

1. Anne hastadır veya ölmüştür.

2. Bebek reddedilmiştir/terkedilmiştir. Bebeğin terkedildiğini nasıl anlarız? Tavşanlar yavrularını sadece günde 1 defa gece emziriyorlar, ve mesela kedi köpek kadar çok ilgilenmiyorlar, yani anne aslında ilgileniyor ve siz görmüyor olabilirsiniz, o yüzden anne ilgilenmiyor diye direk varsaymayın. Bebek annesiyle kalıyorsa sabah uyandığınızda sıcaksa ve karnı birazcık kabarıksa annesi gece onunla ilgilenmiş ve beslemiş demektir. Eğer böyle değilse yavru terkedilmiştir ve hayati tehlike altındadır.

Gözleri açılmamış, annesi tarafından terk edilmiş, yaşı 1 hafta civarında olan bir bebek.

Ne yapabiliriz?

Bu koşullarsa kurtarılan bir bebeği yaşatmak titiz bir emek istese de imkansız değil. Tavşanların doğruktan sonra geçirdikleri 6 hafta oldukça kritik. Annelerinden aldıkları besin gelişimlerini ve bağışıklık sistemlerini doğrudan etkiliyor. Anne olmadığı durumlarda ise bizim çok dikkatli şekilde onu doğru şekilde beslememiz gerekiyor.

Yurtdışında bebek tavşanlar için özel olarak hazırlanmış karışımlar var. Eğer bunlardan bulamıyorsak keçi sütü kullanılması gerekli. İnek sütü uygun değildir. Günde iki defa göz damlalığı ile besleyebilirsiniz.

Önerilen miktarlar şöyle:

1 haftalığa kadar her seferde 2 ml
1-2 hafta: 5-7 ml
2-3 hafta: 7-13 ml
3-6 hafta: 13-15 ml

Beslenme ile ilgili diğer önemli hususlar:

Gözü açılmamış bebeklerin yemeğini yedikten sonra sindirimine ve çiş etmesine yardımcı olunması çok önemli. Bunun için sütünü bitirdikten sonra karnına çok hafif masaj yapın yoksa çiş yapamaz. Toplam süt ile beslenme zamanı 6 haftadır. 6 haftadan sonra azar azar kuru mama ve çok azıcık yeşillik vermeye başlayabilirsiniz. Yeni dooğmuş tavşan bebekleri tüysüz oldukları için yumuşak bir yerde bulunmaları da önemli. Bulunduğu yere havlu gibi yumuşak şeyler koyarsanız kendini güvende hisseder.

Tavsiye edilen yöntemlerden biri de etrafta başka sağlıklı bir tavşan varsa onun yumuşak dışkısından (cecotropes) kullanmak ve bunu sütün içine katmak, çünkü bunlar besin be yararlı bakteriler açısından çok zengin olduğu için bebeğin gelişimine faydalı olur.

Bulduğunuz bebek tavşanın kaç günkü olduğunu bilmiyor musunuz? Bu linkte bulunan sayfada yeni doğmuş tavşanların gün gün fotoğrafları çekilmiş. Göz ve tüylerine bakarak bir tahminde bulunabilirsiniz.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

üstat çok yardımcı oldun koskoca google tek bigi senden buldum çok sağol paylaşımın için yavru tavşanlarım annesiz kaldı nasıl bakacağımı bilmediğim için günlük inek sütüne bebek ması takviye yaptım acaba sorun olurmu

ipi dedi ki...

üstat, yazıda sorunun cevabı var ama? neresini anlamadın?

hacer dedi ki...

Teşekkürler. Hakikaten bu kadar araştırdım sadece sizde bilgi var