Tavşan bakımı ile ilgili en zor iki konu kemirme kazaları ve koku sorunudur. Genellikle tuvalet alışkanlığı kazandırılmamış tavşanlarda koku o kadar büyük bir sorun haline gelir ki, hikaye tavşanın evden gönderilmesi ile son bulur. Koku ile başetmenin yöntemleri aslında oldukça basit: Tuvalet alışkanlığı kazandırdıktan sonra hergün tuvaletini değiştirmek ve koku emici maddeler kullanmak.
Her tavşanlı evin ve tavşan sahibinin bu sorun için farklı çözüler geliştirmiştir. Ben bu yazıda biraz bunları derlemek ve kendi bulduğum en optimal tuvalet kombinasyonunu anlatmak istiyorum.
Tavşan tuvaletlerinde ne kullanmak lazım, önemli noktalar üzerinden geçelim:
- Kedi tuvaletlerinde kullanılan kedi kumları tavşanlara uygun değildir, kumların popolarına yapışması durumunda çok riskli durumlarla karılaşılabilir.
- Gazete aslında emici ve güzel bir çözüm gibi gözükse de içeridiği boya yüzünden sakıncalı olabilir. Tavşanın ayaklarını da boyar.
- Bazı tavşanlar tuvaletin tabanına serili olan kağıt vs.. gibi şeyleri kemirmeye çalışabilirler. Bu yüzden tuvalete mutlaka saman koymak gerekir.
Bizim son 1 seneden beri kullandığımız ve çok memnun kaldığımız yöntem oldukça pratik ve herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Koku sorununu neredeyse tamamen çözüyor. Malzemeler: Yatak koruyucu örtü, talaş ve saman (kuru ot). Kirlenmiş tuvaleti değiştirmem toplam 5 dakikamı alıyor. Hazırlanması oldukça kolay.
1. Tuvaletinin tabanına "yatak koruyucu örtü" diye bilinen kağıtlardan serilir. Yatak örtüleri, bebek bezine benzer emici bir madeden yapılır. Yüzeyde ıslaklık kalmaz, tüm ıslaklık kağıdın içine hapsolduğu için kokuyu en aza indirir. Yatak örtülerini tüm büyük süpermarketlerde ve eczanelerde bulabilirsiniz ("hasta yatağı altlığı" diye de telaffuz ediliyor). Bebeklerin altını değiştirirken altdeğiştirme masalarının üzerine örtülen örtüler de aynı maddeden üretilmiştir, bunlar da kullanılabilir. Yatak örtüleri genellikle büyük boy gelir (90x60 cm gibi). Bunları tavşanınızın tuvaletine uyacak şekilde 2ye veya 3e kesmeniz gerekir. Her kututan 10 tane yatak örtüsü çıkıyor. Bunları 3e keserek 1 aylık tuvalet kağıdını hazır etmek mümkün. Tuvalet kutusununun tabanını tamamen kaplayacak bir şekilde yaydıktan sonra uzun gelen kısımlar içeriye doğru kıvrılır.
2. Üzerine kokusuz talaş serpilir. Bu zorunlu değil, sadece kokuyu kamufle etmek için ekstra bir yöntem. Talaş da kağıt gibi koku ve ıslaklık emici bir maddedir. Talaşsız sadece örtü kullanılabilir ama örtü kullanmadan sadece talaş kullanmak pratik bir çözüm değil çünkü ıslanmış talaşı temizlemek zor. Talaş seçerken önemli nokta: Kokulu (çam, limon gibi) talaşlara tavşanlar tepki gösterebilir. Kokusuz talaş tercih edilmelidir.
3. Kutusunun bir bölümüne de bolca saman/kuru ot koyulur. Saman ve otun amacı aslında tavşanın biraz dikaktini dağıtmak ve yatak örtüsünü kemirmesini engellemek, ayrıca tuvalette vakit geçirmeyi seviyorsa, ot yemesini sağlamak. Ot/saman koymadığınız takdirde tavşanınız yatak örtüsünü kemirebilir. Örtü sentetik maddeler içerdiği için bağırsak kilitlenmesine yol açabilir.
Sonuç: Koku yapmayan, kuru kalan ve değiştirmesi çok kolay olan bir tuvalet! Örtü kullanmanın bir avantajı da beyaz olmasıdır, böylece tavşanın idrarında bir renk değişimi var mı, sistik veya kanamalı bir hastalık geçiriyor olabilir mi rahatça takip edebilirsiniz. (Not: maydanoz, dereotu gibi demir oranı yüksek yeşillikler idrarı pembemsi boyar, kanama daha koyu renkli olur)
Temiz bir tuvaleti olan ve tuvaletinde rahat eden bir tavşan mutlu bir tavşandır. Bir tavşan sahibi daha ne ister. Bu konforlu, kuru ve temiz tuvaletinde çok rahat eden bir tavşan tanıyorum ben mesela. Hanımefendi orada takılıp epey vakit geçiriyor bazen... Topi, yukardaki fotoğrafta görüldüğü gibi tuvaletinin içinde bacaklarını uzatmış, rahatça uzanmış. Bunu tuvaleti temizken mutlaka yapıyor. Heralde çok rahat, ondan!
Elime bir eldiven giyerek tüm kağıdı bir torbaya atmam, ve yeni malzemeleri yayarak hazır hale getirmem dediğim gibi 5 dakikamı bile almıyor. Koku
Başka alternatifler? Tavşan sahipleri, sizlerin yönetmi nedir?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder