8 Ocak 2011

Tüy dökülmesi

Tavşanlar üç ayda bir tüy dökerler. Bu dönemlerde kafes ve evde tüy yumakları oluşabilir, elektrik süpürgesi ile hergün etrafı temizlemek zorunda kalabilirsiniz. Bu dönemlerde yoğun olarak taranması gerekir.

Topi'yi standart telli pet fırçası ile taradığımda çıkan tüylerin sadece bir kısmı!


Tüy dökme dönemlerinde sık sık, normal zamanlarda da haftada bir defa mutlaka fırçalıyorum. Topi de taranmaya alıştı ve seviyor. Angora gibi uzun tüylü tavşanlar kimbilir ne kadar tüy döker tahmin edemiyorum!

Bu linkte tavşanların taranması ile bir video var:
Rabbit Care - Grooming Tips for your Rabbit - MonkeySee

7 yorum:

Tavşan Sever Tolga dedi ki...

aynen atakandada oluyor.Tarakla günlük tarama önerisi aldık.Bazı durumlarda dökülmenin artması durumunda mutlaka veterinere başvurun tıpkı bizde olduğu gibi.Vitamin eksikliği çıktı atakanın.O yüzdenmiş.normalin dışında dökülmüştü bizimkinin.

ipi dedi ki...

Mevsim geçişlerinden hep yaşadığımız için veterinere götürmedim. Şu an normale döndü.

Vitamini nasıl verdiniz ve hangi vitaminden verdiniz? Ben yurtdından vitamin almıştım, damla şeklinde, suyuna katılıyor. Kokusundan çok hoşlanmadı gibi geldi. Mamasına da eklenebilir belki.

niL dedi ki...

üzgünüm nerden yazacağımı bilemedim ama yardıma ihtiyacım var =( ..tavşanımı bundan 1 hafta önce bir çiftlk tarzı bir yere bırakmıştım orada kendi gibi 2 tane daha tavşan arkadaşı vardı ve çok iyi geçinmişlerdi fakat bir hafta snra gittiğimde hiç birşeyin ilk günkü gibi olmadığının farkına vardım tavşanımı tanıyamadım çok zayıflamıştı halbuki onu bırakırken ona yetebilecek kadar besinde bırakmıştım (lahana havuç mayd0noz patates yulaf çekirdek svdiği yiyecekLer..) birde sırtının popo kıç kısmında tüylerinin dökülmüş olduğunu farkettm ve minik minik yaralar vardı inanılmaz derecede korktum ve herzamn gitmiş olduğumz veterinerine götürdüm aşı yaptı ve egzama teşhisi koydu tipik bir komplkasyn bu pis ortamda kaldığı içn olmuş olmalı dediler.. şimdi tüylerin dökülmüş olan kısmına teramisin kren sürü0rum bu pek hoşuna gitmesede doktoru iyi geleceğini söyledi onu eve getirdim bidaha asla oraya vermem tek kaygım onunda doğa ve hem cinsleriyle bir arada olmasını sağlamakdı böyle olmuş olması beni çok üzdü eve getireli 3 gün oldu tüyleri biraz çıkmaya başladı 2 gün snra kontrle götürmek üzere hazırlanıcaz.. ama tavşanım eceye bir türlü eski kilosunu aldıramıyorum bu beni çok üzüo kahroluyorum çok zayıflamış sanırım yemek vermediler götürdüğümüz çerez meyve ve sebzeleri kendileri yemiş olabilirler die düşünüyorum çünki dier tavşanlarda böyle onlar için pek birşey yapamadım sdece onlarada birer aşı yaptırarak sahplerine kontrel ettrmeleri içn veterinere gtrmelerini tembihledim ne kdr dinlerler bilemem.. tavşanımın eski sağlığına kavuşması için ne yapabilirm extra bir beslenme programı uygulamam gerekirmi?? hijyen konusunda çok titizim tuvaletini her yaptığnda temizliyorum tırnak bakımını 2 haftda bir asla aksatmıyrum bunlar harıcınde sürekli olarak dışarı çıkartıp gezdiri0rum özellikle evimizin arka bahcesini çok sever ayrıyetten ne yapmam gerekio ?? beni eskisi gibi sevmediğini hissediyorum başını okşsadığımda geri kaçıyor bana küstü onu geri kazanmak istiyorum lütfen yardım edin herşeyi yaparım onun için o benim evladım gibi:(:(

niL dedi ki...

nereye yazacğmı bilemedim ama acilen yardıma ihtiyacım var bunndan bir hafta önce tvşnmı bir çftlie bırakmıştım bir hafta snra ziyaretine gittim ve onun iyi olmadığını farkettm sırtının kıç kısmında tüyler dökülmüş ve minıik yaralr oluşmuş ayrca çok zayflamış veterinere götürdüm egzama teşhisi koydu aşı yapdı şimdi bölgeye teramisin krem sürüorum iyi geleceğini söyledi tavşanım eskisi gibi değil çok zayıflamış bunun sebebi ne onu eski sağlığına nasıl kavuşturabilirm tek amacım onu doğa ve hem cinsleriyle bir arada olduğunu görmek mutlu olması için birşey yapmaktı ama ona iyi bakmamışlardı bu beni çok üzdü şimdi eskisi gibi değil ve ben kahroluyorum ne ypmalıyım yeni bir beslenme programı uygulamam gerekirmi?? vea başka birşey acil yardım istiyorum ltfen. =(

ipi dedi ki...

Nil,
Bir tavşanı farklı bir yerde bir çok tavşanın arasına bırakmak çok kötü ve tahlikeli birşey. Nerden aklına geldi bilmiyorum ama bu çok yanlış birşey olmuş.

Nitekim tavşanının tüm fiziki ve psikolojik düzeni altüst olmuş. Diğer tavşanlardan hastalık kapmış, onların saldırısına uğramış olabilir. Stresten egzama olmuş. Dişiyse şu an hamile olabilir. vs..vs..

Veterinerin takip ediyorsa benim ekstra ekliyceğim birşey yok. Onun tekrar güvenini kazanmak için sabır ve zaman lazım, artı, kilo alsın diye çok kalorili şeyler verirsen bağırsak dengesi bozulur. Veterinerinden memnun değilsen başka veterinler önerebilirim. Geçmiş olsun.

sinem hızoğlu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
sinem hızoğlu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.