28 Mayıs 2010

Pako'nun sayfasından

Amanın! Evcil tavşan bakımı ile ilgili küçük ama yararlı Türkçe bir bilgi paylaşılmış bir yayın organında. Nasıl olmuş hayret! Yoksa tavşanlar hakkettikleri ilgiyi sonunda görecekler mi? Keşke! Keşke evcik tavşan bakımı kitapları yazılsa/yayınlansa, websiteleri hazırlansa, her petshop'da kaliteli tavşan yemleri, kutu orlar, kocaman kafesler satılsa... Belki bir gün...

Gelelim yazıya. Kafes boyutu çok merak edilen ve yanlış yapılan bir konu. Boyut konusunda Pako'ya tam olarak katılmıyorum, önerim minimum 80 cm uzunluğu olan ve içinde minik klübesi olan kocaman kafesler. Bu konuyu sayfamda ayrıntılı olarak yazmayı planlıyorum zamanım olunca. Yardımcı olmak isteyen konu hakkında bilgisi ve deneyimi olan tavşan sahipleri (mesela kafes yapmış olanlar varsa aranızda) benimle iletişime geçebilirler her zaman.

Pako'yu çok seviyorum bu arada, Türkiye'de evcil hayvan bilincinin artmasına ne kadar yardımcı olduğunu biliyorum. Tavşanlar hakkında daha çok bilgi paylaşır en kısa zamanda umuyorum. E-mail atıp Topi'nin selamını söyleyeyim bare.

Buyrunuz:

"Tavşanlar için ideal kafes ölçüsü nedir

Tavşanların evde sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürecek şekilde beslenmesi için kafes koşullarının uygun olması gerek. Ülkemizdeki tavşanlar genellikle orta büyüklükte. Orta boy bir tavşan için ideal kafes ölçüleri standardı olarak 60-75 cm (en), 75 cm (boy) ve 45-60 cm (yükseklik) boyutları önerilebilir. Bu durumda yaşam alanı yaklaşık 0,20 - 0,30 metreküp olacaktır.
İdeal kafes ölçülerinin yanı sıra tavşanın yaşayacağı kafesin yapısı ve yeri ile ilgili olarak da dikkat etmeniz gereken konular var. Örneğin düzenli temizlenmesi gerektiğinden, uygun bir malzeme ile yapılmış kafesleri tercih etmelisiniz. İçinde tavşanın dinlenmesi ve oturması için ayrı bir bölüm hazırlamalısınız. Günün çoğunu bu bölümde geçireceği için zemin ayaklarına zarar vermeyecek pleksiglas, tahta ya da havlu gibi bir malzeme ile kaplanmalı. Zeminin bir bölümünde havlu kullanmaya karar verirseniz, tavşanın bunu kemirmeyeceğinden emin olmalısınız. Zeminin temiz kalmasını arzu ediyorsanız, tavşana biraz uğraşarak kafesin içindeki bir kaba tuvalet yapmasını öğretebilirsiniz. Tavşanlar için ideal çevre ısısı 26 derecedir. Bu nedenle kafesin onu soğuktan koruyacak bir yerde ancak iyi havalanan ve yüksek sıcaktan da koruyan bir alanda tutulmasında fayda var. "

Hiç yorum yok: