28 Nisan 2010

Topi'nin projesi

Zavallı televizyon kutusu, hayatı hiç böyle hayal etmemişti. Bu kutu Topi'yi bir aydan fazladır fazlasıyla meşgul ediyor. Burada kendine özel bir tünel yarattı. Yanlız kalmak istediğine (!) hemen tüneline kaçıyor.

Bu tüneli oluştururken kullandığı yöntemleri ve günlerce süren çabasını izlerken Topi'ye hayran kalmamak elde değildi. Tavşanlar doğada toprak altında yuva yaparlar. Uzun ince yolları olan yeraltı evleri inşa ederler. Yuvaların mutlaka iki girişi olur. A girişinde tehlike veya saldırı olursa B kapısından çıkabilmek için. Bu resimde de bu prensibin uygulandığını görüyoruz. Topi önce dışardan A kapısını kemirdi, daha sonra içeriden diğer uca giderek buradan B kapısını oluşturdu. A kapısından girip B kapısından çıkma prensibini böylece oluşturmuş oldu.

Tavşanlar ne kadar müthiş havyanlar değil mi? Topi'ye kimse bunu öğretmemiş olmasına rağmen bunu içgüdüsel olarak "biliyor" ve uyguluyor olması inanılmaz geliyor bana.

Bu fotoğrafı çekeli 2-3 hafta oldu. Şu an bu kutunin %30u kemirilmiş durumda :)

8 yorum:

Tavşan Sever Tolga dedi ki...

İnanmıyorumm.zeki topicikk :)
Tavşanların doğal ortamlarında yaptıklarını Topi odasında yapmış :)

Şey bir sorum olacak.afakana kemırmesı için kutular veriyorum ama o parçalayıp atmak yerine yemeyi tercih ediyor.Sizce nedeni ne olabilir İpek hanım?

ipi dedi ki...

Yemesi çok doğal! Hatta faydalı da. Üzerinde boya olmayan karton kutular bir tavşana verilebilecek en iyi oyuncaktır. Kemirirken bir kısmını yer, ama karon temiz olduğu sürece hiç sorun yok. Kutunun içine biraz da saman, top haline getirilmiş kağıt toplar, tuvalet kağıdı ruluları, vs.. koymanızı öneririm. Hem kemirir hem oynar!

ipi dedi ki...

Tuvalet kagıtı rolusundan kastım şu, Tuvalet kağıdı bittiği zaman kalan silindir şeklinde bir karton var ya, ondan bahsediyorum. Yanlışlık olmasın!! :)

Tavşan Sever Tolga dedi ki...

evet ne demek istedınısı anladım.Ben şey yapıyorum dışardan tase çimenleri topluyorum yıkıyıp güneşte kurutuyorum ve kutu ıle bırlıkte verıyorum yıyır afiyetle bir sakıncası olur mu?

ipi dedi ki...

Çimenler hakkında çok bilgim yok. Ot-çimen fark ne, bilmiyorum. Yonca yaprağı çok sağlıklı ama. Genel kural tavşana verdiğin sebzelerin, otların falan ilaçlanmamış olması lazım. Tarım ilacı veya, sinek ilacı gibi şeyler zararlı

tubakarabacak dedi ki...

merhaba sizi tavşanım hakkında bir kaç soru sorabilir miyim ipek hanım?

tubakarabacak dedi ki...

merhaba ipek hanım sizi tavşanım hakkında bir kaç soru sorabilir miyim?

ipi dedi ki...

e-mail ile sorabilirsiniz: ipek@tavsan.org