9 Şubat 2010

Tavşanlar yıkanır mı?

Hayır.

Normal şartlarda yıkanmazlar. Fakat çok özel durumlarda, gerçekten çok pislenmişse yıkanabilir. Özel durumlar:

1 - Poopy butt sorunu, yani popoda dışkı kalması. Bunun mutlaka çıkartılması gerekir. Genellikle yedikleriyle ilgili bir soruna işaret eder. Kuru ot ile beslenmeyen tavşanlarda oluşabilir.
2 - Anüsünde bulunan koku bezelerinin çok fazla çalışması, ki bu tavşanın kendisini çok iyi temizlememesinde sorun oluşturur. Temizlenmesi gerekir.
3 - Kensini iyi temizlemesi: sebebi yaşlılık, bozuk psikoloji veya fazla kilolar olabilir

Her üç durumda da kokulu ve kirli bir tavşanınız olacaktır. Suyun altına sokmak veya su dolu bir yere sokmak yerine ıslak bez ile silmek tercih edilmelidir. Tavşanlar sudan çok korkup şoka girebilir, üşütebilir, veya kürkündeki hassas denge şampuan vs.. gibi etkenler ile bozulabilir. Ek bilgi: tavşanlar yüzebilirler ama bu onlar için çok streslidir. Her zaman için istisnalar vardır, yüzmeyi çok seven tavşanlar da vardır.

Topi ameliyattan sonra 'kokulu' bir tavşan oldu. Kendisini yeterince temizlemiyor. Veterineri fazla kilo ile alakalı olabileceğini söyledi fakat kilosunda ameliyat öncesine göre bir değişiklik yok. Sorunun kaynağını halen araştırıyorum.

Koku durumuna müdahalem ise Topi'yi temizlemek oldu. Bunun için yağtığım evcil hayvan şampuanlı çok ıslak bir bez ile arka ayakları, kuyruğu ve popsunu silmek, başka bir bez ile durulamak, son olarak bir havlu ile kurulamak oldu. Çok tepki göstereceğinden korkmuştum, işlemin sonlarına doğru biraz homurdanarak şikayet etti. İşlem bittikten sonra ise kaloriferin yanında yatarak kendisini kuruttu ve yalanarak temizlendi. Yapmak istediğim kendi kendisini temizlemesini sağlamaktı. Bunu başardım. İşlemi gerçekleştirirken mutlaka latex eldiven giymenizi, tavşan için havlu ve bol ıslak mendil bulundurmanızı öneririm.

Konu ile ilgili bazı kaynaklar:

http://www.ontariorabbits.org/diet/careinfo3.html
http://www.fuzzy-rabbit.com/hfaq.htm
http://www.hopperhome.com/hair_raising.htm
http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=3012&S=1&SourceID=43

Hiç yorum yok: